motormeissie.nl

 

 

 

 

Leesvoer voor motorrijders

 

Over motorrijden zijn oneindig veel boeken geschreven. Hieronder een selectie uit mijn boekenkast. Heb je nog aanvullingen? Ik hou me aanbevolen!

 

De Booswichtenclub – Jan Dirk Onrust – ISBN 9789018035594

De weg naar vrijheid en avontuur krijgt steeds meer obstakels. De motorrijders van de Booswichtenclub pikken dat niet langer. Onverschrokken trekken ze erop uit. Maar na tien kilometer rijdt de eerste alweer naar huis, omdat hij is vergeten de strijkbout uit te zetten.

De Booswichtenclub is een bundeling van tragische, kwade en hilarische columns die Jan Dirk Onrust vanaf 2003 schreef voor het motorblad Promotor. Al dan niet in clubverband krijgt Onrust het aan de stok met vele hindernissen en gevaren die motorrijders onderweg tegenkomen. Zoals mensen met een Volvo, onverstaanbare plattelanders, boosaardige koeien, onuitstaanbare kinderen, groene onheilsprofeten, nordic walkers en slechtziende bejaarden.

 

Allez allez Overzee – Joost Overzee – ISBN 9789081863940

Deze rijkelijk geïllustreerde bundel 'Allez Allez Overzee' omvat de opmerkelijkste columns, alle herzien en deels herschreven, plus een aandeel niet-gepubliceerde 'bonustracks'. Het vormt een verrukkelijke melange van zowel het zoete als azijnzure Frankrijk, de onvermijdelijke 'Ik vertrok'-perikelen, Terreuropa, het boerse leven, crisisbeheersing, financiële armoede en levenslustige rijkdom. Dit alles in een bedje van authentieke motorpassie, overgoten met een gepeperde, swingende schrijfstijl.

 

Jupiters reizen – Ted Simon – ISBN 9789058314697

Vier jaar lang was de Engelsman Ted Simon op zijn motor onderweg. Hij reisde van land naar land, van continent naar continent tot hij uiteindelijk terugkeerde naar zijn huis in Frankrijk. Op fascinerende wijze schrijft hij in Jupiters reizen over de adembenemende landschappen waar hij doorheen rijdt, de intrigerende mensen die hij ontmoet, de kleurrijke culturen en bijzondere tradities, maar ook schrijft hij over de afschrikwekkende armoede en de vaak bizarre omstandigheden waarin hij terechtkomt. Jupitersreizen is een spectaculair reisverhaal van een man die in z'n eentje vier jaar lang op zijn motor de wereld doorkruiste.

 

De donderprofeet en andere motorverhalen – Vincent Denters - ISBN 9789023432753

De donderprofeet en andere motorverhalen biedt de lezer een unieke selectie novellen, romanfragmenten, bespiegelingen en reisverslagen waarin de motorfiets, variërend van Kees van Kootens ‘motorhond’ tot Robert M. Pirsigs ‘rational intellectual idea’, in een uiterst diverse benadering en toonzetting ten tonele wordt gevoerd.

 

Motorrijden zonder God – Wim Aalten – ISBN 9789059117334

Voor de motorrijder zonder God is vrijheid een immer lokkend avontuur. Vrijheid is voor hem niet het doel, maar een middel om menswaardig te leven en in dit leven al denkend en zoekend de balans te vinden tussen behouden en vernieuwen. Dit boek gaat over liefde, religie, politiek, samenleving en motor-rijden. Het is het vrijzinnige verhaal van een motorrijder die in het voorjaar van 2007 in vijf dagen naar Monaco reist. Tijdens die reis denkt hij na over zijn leven en onze samenleving. Motorrijden zonder God blikt terug op de laatste decennia van de vorige eeuw, maar is vooral ook een tijdsbeeld van het heden. En het schetst een toekomstperspectief. Het is een verhaal zonder omwegen dat aanzet tot denken. Wim Aalten is socioloog en motorrijder. Op zijn reizen door Europa neemt hij met een scherp oog waar en ziet hij de onvolkomenheden en de kansen van onze samenleving. Zijn grootste ergernissen onderweg zijn niet de snelheidsbeperkingen en de slechte wegen maar vooral de grenzeloze decadentie en het onrecht. En toch is er achter elke bocht weer iets moois te vinden. Tegenover zijn kritische analyse stelt hij steeds een eerlijk en realistisch toekomstperspectief.

 

God op een Harley – Joan Brady – ISBN 9789022982556

Zomaar op een dag besluit de 37-jarige Christine terug te gaan naar New Jersey, dat zij zeven jaar geleden na een gebroken relatie verliet. Waarom gaat zij terug? Wat hoopt ze er te vinden? Zij is uitgekeken op haar baan, zij is teleurgesteld in mannen, in de liefde en in het leven. Cynisme lijkt de enige houding om de leegte en gevoelloosheid te bestrijden. Terwijl Christine eenzaam in een café haar ellende weg zit te drinken, voelt zij de aanwezigheid van een man die haar vanuit de verte observeert. Op het dieptepunt van haar leven ontmoet zij God. Op een Harley Davidson. God, die tot de conclusie is gekomen dat de tien geboden te algemeen zijn om van toepassing te zijn op iedereen, heeft een nieuwe strategie gekozen, en wel de individuele begeleiding. Nu is de beurt aan Christine.

 

Zen en de kunst van het motoronderhoud – Robert M. Pirsig – ISBN 9789044615852

Zen en de kunst van het motoronderhoud verhaalt over de motorfietstocht die de hoofdfiguur en zijn elf jaar oude zoon Chris een zomermaand lang van Minnesota naar Californië voert. Het is het spannende en wanhopige relaas van een vader en een zoon die gegrepen worden door een steeds ingrijpender krankzinnigheid. Via verhandelingen over het motorfietsonderhoud en de vraag 'wat is leven' mondt dit boek uit in de vorming van een filosofisch systeem waarin wetenschap, religie en humanisme tot elkaar worden gebracht.

 

Motorrijden voor vrouwen – Bernadette Bosman - ISBN 9789060130926

Vrouwen beleven motorrijden heel anders dan mannen. Alleen blijkt dat niet in de beschikbare informatie. Lees jij wel eens wat over een lagere zithoogte voor vrouwen en welke motoren daarvoor geschikt zijn? Lees jij wel eens wat te doen als je zwanger raakt? Doorrijden, stoppen, speciale maatregelen nemen?

Bernadette Bosman, zelf al jarenlang een actief en fanatiek motorrijdster schreef dit boek puur vanuit het gezichtspunt van de vrouw. Boordevol praktische tips, waarbij het plezier in, en de vrijheid van het motorrijden voorop staat. Ee nuttig én herkenbaar boek voor vrouwen, maar ook voor veel mannen heel verfrissend om te lezen.

 

Motortaal – Freek Andriesse & Hans Meulenbroek – ISBN 9789068680768

Het woordgebruik van een subcultuur voor het nageslacht vastgelegd. De taal van motorliefhebbers; een handig zakwoordenboek voor de motorrijder.

 

Mijn oom die had er ook zo één – Wim van Grinsven – ISBN 9789089893338

Subliem bladerboek barstensvol foto's van oldtimer motorfietsen, accessoires, hebbedingetjes, reclamefolders, advertenties en nog veel meer. Een ode aan de poor man's car, met hoofdstukken als 'Een machtig gebrul', 'En dan weer sleutelen', 'Geknipt voor het dagelijks woon-werkverkeer', 'Het leger kon niet zonder' en 'De motor als kermisatractie'. Met legendarische classic bikes als Ariel, BMW R25/3, BSA B31, CZ, Ducati, Harley, Honda, Indian Scout, Jawa 175 Villiers, Maserati, Matchless G3L, Moto Guzzi V8, Munch, Norton, NSU, Panther M100 ('Big Panther'), Royal Endfield, Triumph en Zündapp KS750.

 

Lois onderweg – Lois Pryce – ISBN 9789041707703

De Engelse Lois Pryce deed iets waar veel mensen van dromen: ze zegde haar baan op en ging op reis. Slechts gewapend met de Spaanse woorden voor 'voorzichtig' en 'kaas' reed ze in haar eentje op de motor van de meest noordelijke punt van Alaska naar de meest zuidelijke plek van Zuid-Amerika. Lois onderweg is het fascinerende verslag van een verbazingwekkend avontuur, waarbij Lois onder andere beren tegenkomt, smeergeld moet betalen om een grens te mogen oversteken, overnacht in een Mexicaans bordeel en een motorongeluk krijgt in de wildernis van Patagonië.

 

Motorisch gestoord – Joost Overzee – ISBN 9789080960121

Joost Overzee (1963) is vijftien jaar redacteur en testrijder van Motor Magazine. In deze verhalenbundel heeft hij zijn meest memorabele en doldrieste ervaringen opgetekend. Hij ontsnapt aan de verdrinkingsdood, redt per motor een ingesneeuwd echtpaar op een Alpenpas, racet als een bezetene tegen een toekomstige fractievoorzitter en ligt geregeld in de clinch met de politie.

Motorisch gestoord verhaalt over extase, angst, woede, snelheid, jetlag, luxe, dronkenschap, deadlines, verdriet en klein kneutergeluk met altijd de motorfiets als rode draad.

 

Waar de weg ophoudt – Harald Lamers – ISBN 9789076953328

Harald Lamers en zijn broer Udo trokken maandenlang per motor door onherbergzame gebieden in Afrika. Ze begonnen in Delft en sloten de reis af op Kaap de Goede Hoop. Onderweg trotseerden ze woeste rode modderstromen, hitte, zand, vijandige bevolking en corrupte grensbewakers. Harald beschrijft vooral deze laatste categorie meesterlijk.

Waar de weg ophoudt, begint het afzien. Maar samen met zijn motor, die hij liefkozend Suzie noemt, slaat Harald zich overal doorheen. Hij weet het gevoel van vrijheid, dat een reiziger met eigen vervoer vaak heeft, heel aanstekelijk over te brengen. Zijn beschrijvingen zijn beeldend en vol prachtige, laconieke humor.

 

Het aarden beest – Benno Graas – ISBN 9789048407385

In het vroege voorjaar vertrekken Thecla en Benno Graas vanaf de zuidpunt van Afrika, op een oude motor met aanhanger, voor een toch naar het noorden. Al in het begin van hun gewaagde reis ontmoeten ze bij toeval een helderziende man die hun hele geschiedenis lijkt te kennen, shockerende voorspellingen doet en advies geeft over plaatsen waar hun een groot gevaar te wachten staat. Met open geest trekken ze verder en al snel raken de voorspellingen in vergetelheid. Tot het moment waarop zich een dramatische gebeurtenis voordoet. Het geeft het 43.000 kilometer lange motoravontuur een wending, waarin de geest van Afrika hun meevoert in een stroom van toevalligheden die hun kris kras door het continent laat sturen. Hun eenvoudige manier van reizen en kamperen in de wildernis, bezorgt hun onder andere huiveringwekkende confrontaties met dieren, worstelingen met het intrigerende hoogland van Ethiopië en indringende ervaringen in de desolate woestijnen van Sudan.

De lach van Afrika met zijn ondraaglijke schoonheid opent hun bewustzijn voor een andere kijk op de werkelijkheid, waarin tijd en afstand lijken op te lossen, gedachten gebeurtenissen beïnvloeden, en het denken, aantrekt waar het op dat moment het meest door bezeten is. Het wordt een gevecht tussen ratio en ervaring. Na vele grappige en ontroerende momenten weten ze uiteindelijk thuis te komen en zien dat zich een inwendige reis heeft voltrokken, over een afstand die verder ging dan Afrika. Een reis van het hoofd naar het hart.

 

Expeditie Sos, Een Motoravontuur Van 20000 Kilometer – Bart Cornelis – ISBN 9789048403967

In dit boek volgt de lezer twee mannen die op hun motoren een bijzondere reis ondernemen. Het is een verslag van dag tot dag en verhaalt over corruptie in Oekraïne, kleien in Siberië, liegen en bluffen tegen de Kazachstaanse douane, onderhandelen met politie in Kirgizstan en benzinetekorten, valpartijen en verdwaald raken in Mongolië. Maar ook over de vele bijzondere en hartverwarmende ontmoetingen, de onverwachte en vaak broodnodige hulp die zij ontvingen, de vrijheid van het reizen op de motor en natuurlijk hun bezoeken aan een drietal SOS-Kinderdorpen. Een avontuur van drie maanden, samengevat in een boeiend boek.

 

 

Motormeissie in de media

Promotor - maart 2012

Promotor - juni 2012

Grip - Herfst 2012